ION CRISTOIU: „Protocolul PG-ANAF, spaima firmelor. Puterea lui Ponta, mai mare decât a lui Băsescu”

Publicat: 16/03/2019, 21:03
Actualizat: 25/03/2019, 20:44

„ Această unitate era o unitate de comando ( DGAF, n.r.). A fost, că acum s-au mai potolit, spaima tuturor firmelor din România. Unu: prin această ordonanță era militarizată, cum să fie militarizată? Purtau arme, puteau controla orice mașină. Pe lângă aceasta, ei, inspectorii fiscali, erau detașați la parchete, 200 de inși, care, de fapt, ei sesizau și ei anchetau”, a explicat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a afirmat în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că la baza semnării acestui protocol, prin care inspectorii fiscali de la ANAF făceau și anchete, era o ordonanță de urgență dată în 2013 de Guvernul USL, condus de Victor Ponta. El a atras atenția că ANAF-ul avea dreptul doar să facă sesizări, nu și anchete, iar DGAF și-a subordonat, practic, Parchetul. În plus, la ANAF erau detașați și 200 de ofițeri SRI.

„Deci, iar avem o situație în care organul de sesizare, că ANAF-ul atât avea dreptul, să sesizeze. Domnule prin prezenta cutare, cutare noi constatăm… că este și infracțiune. Nu tot ce controla ANAF-ul era infracțiune. În acel moment deci aveam, ca și în cazul protocolului cu parchetul de către SRI, aveam de-a face cu o încălecare a parchetului de către această unitate. Dar având în vedere că era, potrivit recunoașterii publice de către domnul Ponta, și un protocol între SRI, că nu-ți vine să crezi, și ANAF prin care două sute și ceva de ofițeri SRI erau detașați la ANAF și ei erau inspectorii fiscali care se duceau, pe de-o parte la Parchet, iar pe de altă parte controlau”, a afirmat Ion Cristoiu.

El a adăugat că „acest protocol servește celui care are această Direcție Generală Antifraudă și bănuiesc că premierului și actualei majorități”, dar nu atât Vioricăi Dăncilă, cât „șefilor ei”.

Ion Cristoiu spune că DNA devenise mic copil pe lângă DGAF, o adevărată mașinărie care distrugea afaceri și destine. În opinia sa, puterea lui Victor Ponta prin acest protocol era mai mare decât a lui Traian Băsescu prin intermediul DNA.

„A te chema la DNA a ajuns… era, nu însemna nimic. Erai om de afaceri, te chema la DNA, mă rog, ieșeai de acolo arestat, nearestat. În momentul în care îți venea mașinăria asta… Și aveai o firmă, da, și aveai contabili și aveai portari și deodată veneau băieții cu niște jeep-uri, parcă erau în America latină, da, pac! Blocau, confiscau… Puneau lacătul și te înhățau și pe tine. În acel moment te terminai. Deci puterea lui Ponta prin acest protocol era mai mare decât a lui Traian Băsescu prin intermediul DNA”, a subliniat Ion Cristoiu.

„Și atunci noi în loc să facem, că acum e la modă, în loc să facem autostrăzi, noi asistăm, noi suntem toți românii victime colaterale a unor bătălii, că ei se bat, să nu uităm că Codruța Kovesi i-a lichidat, i-a scos din joc, pe Gelu Diaconu care era la ANAF, care a fost semnatar, pe domnul Tiberiu Nițu care a fost semnatar și pe domnul Ponta. Și, probabil, acuma îi vine rândul ei”.

Protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ANAF a fost semnat în anul 2013 de Tiberiu Nițu, în calitate de procuror general și de Gelu Diaconu, președinte ANAF la acea vreme.

La capitolul II al protocolului, intitulat „Aspecte privind operaționalizarea Direcției de combatere a fraudelor” se precizează că: Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor își desfășoară activitatea „prin detașare în cadrul parchetelor pe posturi de specialiști economico – financiari”. Prin art. 3 litera C din Protocol s-au constituit echipe mixte de procurori/inspectori ANAF care urmau să procedeze „la valorificarea informațiilor și strângerea probelor privind comiterea unor infracțiuni”, ceea ce înseamnă că se ocupau de anchetă.

Emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, 17 martie 2019, de la ora 17:00, pe MEDIAFAX și Gândul.info.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună